Startsidan Om Åsa Böcker_Top-Meny Beställ_Top-Meny Föredrag & Kurser_Top-Meny Kontakt_Top-Meny

Böcker

Här följer de boktitlar som finns utgivna av mig på eget eller annat förlag. Dock går det inte att lista den mängd kursmaterial som jag under åren skrivit själv eller tillsammans med kollegor. Eventuellt kommer jag att publicera något av det framöver, kanske i digital form.


Från valp till vuxen hund, del 1

1998 gav jag ut denna bok på eget förlag. Den har sålt i 12 000 ex och varit mycket uppskattad som lättläst kursbok på hundklubbar, studiecirklar, för uppfödare att lämna med till valpköpare osv. Mitt budskap om vardagsuppfostran, raskunskap och en hundhållning baserad på respekt för hunden som ras och individ, är lika aktuellt idag som när boken kom ut. Fastän boken är slutsåld sedan länge och inte ska tryckas mer, får jag nästan dagligen förfrågningar om den finns att köpa.
Från valp till vuxen hund, del 2

Detta är den fristående fortsättningen på del 1, som jag gav ut 2005. Den handlar bland annat om hundens sinnen och känslor, hur hundägaren kan kommunicera med sitt kroppsspråk, hundens könsmognad och behov och andra frågor som blir aktuella då, till exempel den viktiga avståndslydnaden. Precis som del 1 har den varit uppskattad som kursbok och av uppfödare att lämna med till valpköpare. Efter 5000 sålda ex är den nu slut för gott och kommer inte att tryckas mer.

Stora boken om att skaffa och leva med hund

Denna bok, utgiven på Semic förlag år 2007, har jag skrivit tillsammans med hundpsykologen Anders Hallgren. Det är en populär och lättläst allmän hundbok med härliga fotografier av Eivor Rasehorn. Många uppskattar särskilt avsnitten där vi författare samtalar om olika ämnen och ibland går våra åsikter isär. Boken har sålt i 17 000 ex och är även översatt till finska. Även denna bok är slut på det svenska förlaget. Eventuellt kommer den i en ny, svensk upplaga.

Vilken ras passar dig bäst?

Tillsammans med min kollega Agneta Geneborg införde jag ämnet raskunskap på 1990-talet. Vi skrev bland annat en artikelserie i en hundtidningen Fido på 1990-talet. Dessa artiklar gav vi sedan ut som särtrycket Vilken ras passar dig bäst? på eget förlag år 2001. Häftet har använts som kurslitteratur och ger en lättfattlig information om olika hundtyper, till exempel på Köpa hund-kurser. Det efterfrågas fortfarande trots att det varit slut i många år. Förmodligen kommer häftet att revideras och tryckas om inom en snar framtid.

Fra valp till voksen hund

Detta är en norsk översättning av Från valp till vuxen hund, del 1, som gavs ut av Canis förlag 2001. Den var mycket uppskattad som kurslitteratur och som bok för uppfödare att rekommendera till sina valpköpare. Den är också slutsåld sedan flera år. Trots det får jag förfrågningar från Norge om boken finns att köpa.


Rasekunnskap

I Norge kom denna bok ut på Canis förlag år 2002. Det är en översättning av särtrycket Vilken ras passar dig bäst? och var banbrytande med sitt ämne i Norge på den tiden. Även den boken är slutsåld och kommer inte att tryckas i någon ny upplaga av det norska förlaget.


Valpen i fokus
Hundvett och hundvård

Efter att ha medverkat i Hundsport med en artikelserie, skrev jag två häften om valpuppfostran. De ingick i den mycket omtyckta serien Hunden i fokus, som hundpsykolog Anders Hallgren gav ut i mitten av 1970-talet och ansågs banbrytande inom den tidens hundlitteratur. Än i dag hör jag hundägare som säger att de har flera av häftena i sin bokhylla. Ibland kan man även hitta dem på den begagnade bokmarknaden!
Artiklar i Hundkalendern

Under några år i början av 1980-talet medverkade jag i bokserien Hundkalendern med artiklar om valpens vardagsuppfostran. Ibland kan man hitta några av dessa böcker på loppmarknader. Jag minns fortfarande vad redaktören, Ulla Barvefjord, svarade när jag skickat in min första text: jag beställde en kortare artikel, men får en text som till en hel bok! Men jag vill inte stryka något, eftersom texten är så bra.Samtliga böcker är utgångna. Vissa finns att låna på bibliotek eller går att hitta på sajter för begagnade böcker på nätet eller på loppmarknader.