Startsidan Om Åsa Böcker_Top-Meny Beställ_Top-Meny Föredrag & Kurser_Top-Meny Kontakt_Top-Meny
bild-1_sid-1

Om Åsa

Jag har varit verksam med utbildning av hundar och hundägare sedan slutet av 1960-talet med kurser och privatlektioner i vardagsfostran för alla raser. Jag skriver kursmaterial, artiklar, böcker och håller föredrag samt utbildar instruktörer.

Eftersom det inte fanns några yrkesutbildningar inom ämnet hund då jag var ung, fick jag själv skapa min utbildning. Främst har jag studerat varg i hägn och praktiserat olika specialgrenar i hundträning utomlands, bland annat i USA, England, Tyskland och våra nordiska länder. Mina praktiska kunskaper har jag kompletterat med studier i etologi, ekologi och psykologi.

Införde valpkurser

Redan 1973 startade jag valpkurser i Sverige. Huvudtanken i all uppfostran och träning är för mig att börja tidigt och fostra valpen på ett lugnt och tydligt sätt, utan att straffa. Genom att vänligt och bestämt sätta gränser och styra valpens beteende kan man förebygga många problem. Allt eftersom valpen växer och mognar, ökar man kraven stegvis. Viktigt är då att veta en del om hundens beteende, förstå dess språk samt känna till vilka egenskaper hundrasen har, det jag kallar för raskunskap.

Mycket i dagens hundträning har blivit så komplicerat – hundägare blir lätt vilsna bland alla nya metoder. Själv strävar jag efter att göra min undervisning så enkel och logisk som möjligt för att kunna ge hundägarna en bra start med sin valp. Jag lär ut ett förhållningssätt och ett helhetstänkande runt valpuppfostran, inte olika metoder.

Skiljer på uppfostran och lydnadsträning

Jag undervisar i vardagsuppfostran och måste ofta förklara skillnaden gentemot det som kallas för lydnadsträning. Lydnadsträning innehåller olika moment som hunden ska lära sig och är en tävlingsform inom hundsporten som bedrivs på de flesta hundklubbar. Men en familjehund behöver främst övas i sådana saker som ägaren har nytta av i det dagliga umgänget med sin hund, t ex att den inte drar i kopplet, inte tränger sig ut genom dörrar, att den fungerar i olika miljöer och med andra hundar, att den inte jagar motionärer eller vilt när den är lös.

Raskunskap

Ett viktigt ämne som jag sprider information om är raskunskap. Olika hundtyper är framtagna för olika ändamål och skiljer sig i karaktäristiska beteenden och behov. Hundar som beter sig rastypiskt, kan på grund av vår okunskap uppfattas som olydiga och problematiska. Tillsammans med ett par kollegor har jag undervisat instruktörer i detta ämne sedan början av 1990-talet.